Wat is taijquan?
linked infacebook

Taijiquan is een oude Chinese Taoïstische bewegingskunst. Taijiquan wordt ook wel Tai Chi Chuan of kortweg Tai Chi of Tai Ji genoemd. Op deze website hanteren we het pinyin systeem en gebruiken de benaming Taijiquan.

 

Heling, gezondheid en martiale kunst

Taijiquan is zowel een heelkunst, gezondheidskunst als een krijgskunst en behoort tot de Traditionele Chinese geneeskunde (TCG). Hoewel van oorsprong een vechtmethode legt Taijiquan niet de nadruk op spierkracht, snelheid of een bijzondere techniek, maar op ontspanning, sensitiviteit en harmonie. Om dit zowel geestelijk als lichamelijk te bereiken is in de loop der eeuwen de solo vorm ontstaan; een soort dans van rustige in elkaar overvloeiende bewegingen. De langzame vormen bestaan uit harmonieus verlopende, rustig in elkaar overvloeiende houdingen, deze bewegingsreeksen vereisen geen bijzondere conditie of bewegingservaring vooraf. Ze kunnen door iedereen uitgevoerd worden, ongeacht leeftijd of fysieke gesteldheid. Aan het beoefenen van Taijiquan wordt wat betreft leeftijd dan ook geen grens gesteld, dit geldt voor zowel jong als oud.

 

De betekenis van Taijiquan

Het woord Taijiquan is een samenvoeging van Tai Ji en Quan. Uit het absolute niets, chaos (Wu Ji) ontstond volgens de allereerste Taoïsten, het grote absolute (Tai Ji). Quan betekent vuist of boksen. Taijiquan staat voor het grote absolute boksen en wordt ook wel schaduw boksen genoemd.

 

Ontspanning en sensitiviteit

Na verloop van tijd ontwikkelt u in de Taijiquan bewegingen een alerte ontspanning en een sensitiviteit voor wat er om u heen gebeurt. Uw adem komt vanzelf tot rust, lichaam en geest bereiken een weldadige toestand van dynamische harmonie, en energie doorstroomt uw hele lichaam.

 

Waarom Taijiquan?

Taijiquan kan worden beoefend voor heling, gezondheid, meditatie, beweging en zelfverdediging.  

In de westerse wereld is Taijiquan vooral bekend als een bewegingskunst voor de gezondheid. Na een aantal jaren kan de beoefenaar zich richten op meditatie, heling of zelfverdediging. Door regelmatige beoefening van Taijiquan kan de bloed- en energiecirculatie in het hele lichaam verbeteren. 

Bij Taijiquan wordt het gehele lichaam gebruikt door middel van zogenaamde kern- of geïntegreerde bewegingen. De trage, sierlijke en ontspannen bewegingen zorgen ervoor dat de spieren, wervelkolom en de organen kunnen ontspannen. Er vindt een interne massage plaats van de organen in de romp. Hierdoor verbetert de bloedcirculatie en de opname van zuurstof. Door de trage bewegingen kan het lichaam met een lagere spanning bewegen en neemt de spanning van lichaam en geest af. Hierdoor komt u energetisch in balans. Op deze wijze draagt het beoefenen van Taijiquan bij aan het verbeteren van de gezondheid, het versterken van ligamenten, pezen en spieren, het gewaarworden en leren gebruiken van het energetische centrum (Dan Tian of Tan Tien), het sturen van energie en het ontwikkelen van vaardigheden als voelen of ‘luisteren’, neutraliseren, meegeven en leiden.  

Een minder gebruikelijke benaming voor Taijiquan is Dim Mak (Dian Xue in het Kantonees); de kunst van het raken van vitale punten. Als interne krijgskunst wordt Taijiquan naar verhouding weinig beoefend.

 

Stijlen

In de laatste eeuwen heeft Taijiquan zich in China ontwikkeld tot vijf hoofdstijlen. Binnen deze stijlen ontstonden verschillende "vormen", zoals de langzame korte- en lange vormen, de snelle vormen, partnervormen, en vormen met wapens zoals bijvoorbeeld de zwaardvorm.

Deze vijf hoofdstijlen zijn:

  1. De Chen familie stijl, de oudste stijl waar men sprak van Taijiquan.
  2. De Yang familie stijl, in de negentiende eeuw ontstaan uit de veertiende generatie van de Chen stijl.
  3. De Wu, of Hao stijl, ontstond uit de Chen stijl, en de eerste generatie Yang stijl.
  4. De Sun stijl ontstond begin twintigste eeuw uit de Hao stijl.
  5. De Wu (Chian Ch'uan) stijl ontstond uit de eerste generatie Yang stijl.

Naast deze vijf genoemde stijlen zijn ook de Zhaobao en de Nan stijl officieel erkend door de Chinese Wushu Federatie. De Yang stijl is wereldwijd de meest beoefende stijl.