Meridianen
linked infacebook

Nieuwsbrief september 2017

“Tai Chi Chuan Vereniging Sung” organiseert in samenwerking met de “Academie voor Taijiquan en Qigong” en de “Taijiquan Trainingsgroep voor Wu en Yang stijl Taijiquan” op zaterdag 30 september 2017 voor de twintigste keer de jaarlijkse 'Leidse Taijidag'. Mooi om mee te kunnen werken aan dit jubileum. In deze nieuwsbrief vind je het programma van deze uitwisselingsdag voor vorm en pushing hands.  

In mijn lessen Qigong en Taijiquan besteed ik vaak aandacht aan de meridianen. Er wordt mij regelmatig gevraagd of er boeken zijn of andere manieren om meer te weten te komen over meridianen. Het is erg lastig om daarvoor geschikt materiaal te vinden. Uiteraard kun je het e.e.a. vinden in Qigong boeken, maar dit is vaak beperkt tot de meridianen of punten die in de betreffende Qigong behandeld worden. Andere boeken, zoals bijvoorbeeld 'A Manual of Acupuncture' van Deadman zijn weer te uitgebreid. Heel geschikt als compleet naslagwerk voor een professional, maar niet geschikt voor iemand die zich iets meer wil verdiepen in het onderwerp. Hierbij een link waarin het verloop van de 12 meridianen middels animaties is weergegeven. Eén kanttekening hierbij. In de animaties is de volgorde waarin de 12 meridianen worden weergegeven als volgt: Long, Dikke Darm, Maag, Lever, Nier, Blaas, Pericard, Hart, Dunne Darm, Driewarmer, Milt en Galblaas. Een meer gebruikelijke volgorde volgens de 'orgaan klok' geeft de volgorde weer waarop de voedende energie ('Ying Qi') wordt doorgegeven van de ene naar de andere meridiaan. Deze volgorde is:  Long, Dikke Darm, Maag, Milt, Hart, Dunne Darm, Blaas, Nier, Pericard, Driewarmer, Galblaas en Lever. De Ren Mai en Du Mai meridiaan, die eveneens onderdeel uitmaken van de circulatie van de voedende energie, zijn niet weergegeven in deze animaties. Ook de andere extra meridianen zijn niet weergegeven.  Desondanks geven deze animaties een mooi en beknopt verloop van de 12 hoofd meridianen. 

Diabetes is een ernstige en vaak voorkomende ziekte. Een recent artikel maakt melding van een onderzoek naar de effecten van Taijiquan. Meer informatie is te vinden via de link.  

Van 12 t/m 16 juli jl. gaf ik samen met Dr. Woei-Lien Chong een cursus bij het ISVW genaamd 'Tao en qigong'. In de vorige nieuwsbrief stond het verhaal over de levenslessen van kok Ding, één van de 'skill stories' uit het boek van Dr. Woei-Lien Chong ‘Filosofie met de vlinderslag’. Dit najaar zijn er via het ISVW avondcursussen in Amsterdam en Den Haag te volgen, waarbij dit boek door Dr. Woei-Lien Chong wordt besproken. Een cursus telt tien wekelijkse lessen van twee uur, inclusief pauze. Meer informatie of inschrijven via de link

Veel lees- en kijkplezier!