Dim-Mak in de Chinese Tuin
linked infacebook

Nieuwsbrief november 2017

Op zaterdag 28 oktober was ik uitgenodigd om een lezing en speciale training te verzorgen ter ere van het 25-jarig bestaan van Karateschool Chushin Kyobiun Do in Groningen. Meer informatie over de school kun je vinden op hun website en in het artikel 'Karateschool Chushin Kyobiun Do jubileert'. 

Wat me nu ook weer opviel is de grote overeenkomst tussen beoefenaars in de martiale kunsten. Ik heb zelf bij verschillende clubs getraind en ben bij verschillende clubs te gast geweest. Hoewel de discipline waarin getraind wordt verschillend is, zoals karate, taekwondo, judo of de interne kunsten, de wijze waarop getraind wordt komt in grote lijnen overeen. Vaak wordt er stevig getraind en is er ook ruimte voor gezelligheid. Het zijn in feite 'vrienden' clubs die gemeenschappelijk streven naar verbetering in hun discipline. De openheid en ruimte voor een frisse blik of andere kijk is echter niet overal hetzelfde. Het is bijvoorbeeld opmerkelijk dat ik als beoefenaar van de interne kunsten wordt uitgenodigd bij een karateschool! Het doet me altijd weer goed om te zien dat er martiale kunstenaars zijn die open staan voor andere invloeden en nieuwe wegen, zoals de oprichter van de school Eduard Hoeksma. 

We hadden een heel vol programma met een lezing over onder andere pushing hands en principes van kyusho-jutsu/ Dim-Mak en vervolgens heel veel oefeningen. 

Speciaal aan deze jubileum viering was de locatie. De lezing en training vond plaats in het Chinese Theehuis in de Hortus in Haren. Na afloop van de training kregen we een rondleiding door de Chinese tuin die daar was aangelegd. Er is mij verteld dat er buiten China maar drie Chinese tuinen zijn en één daarvan is dus in Haren. Beslist een bezoek waard. Voor meer info zie de website.  

In deze nieuwsbrief een oefening voor de schouder. Veel leesplezier!