Het gebruik van klanken
linked infacebook

Van Song T. Park leerde ik het e.e.a. over een vechtmethode die hij 'Kiai jutsu' noemde.
In deze methode wordt gebruik gemaakt van klanken. Eén van de basis principes die hierbij gehanteerd wordt is dat iedere richting een klank heeft. Bij een techniek worden zes richtingen onderscheiden: voorwaarts, achterwaarts, opwaarts, neerwaarts, buitenwaarts en binnenwaarts.

Een 'upper cut' kun je zien als een opwaartse stoot, een rechte stoot als een voorwaartse stoot etc.

Iedere techniek kun je versterken door hierbij de klank te gebruiken die hoort bij de richting als volgt:

Voorwaarts: 'O';
Achterwaarts: 'EU';
Opwaarts: 'A'
Neerwaarts: 'U';
Buitenwaarts: 'E';
Binnenwaarts: 'I'.

Voorwaartse stoten en trappen kun je dus ondersteunen met de klank 'O'. Een 'upper cut' of opwaartse wering kun je ondersteunen met de klank 'A' etc.

Het makkelijkste is om de klank daadwerkelijk te maken, dus bijvoorbeeld 'O' uitroepen bij een voorwaartse stoot. Als je een tijdje geoefend hebt kun je de klank ook intern gaan maken, dus zonder hoorbaar geluid. Het effect zal echter vergelijkbaar zijn. Volgens Song T. Park bleek uit onderzoeken dat de technieken tot een factor vier krachtiger werden door deze met klanken te ondersteunen.

Zeker de moeite waard om toe te voegen aan je arsenaal voor de vechtkunst.

Natuurlijk kun je deze klanken ook inzetten in de dagelijkse praktijk. Feitelijk doen we dat vaak al. Wie heeft niet wel eens een klank uitgestoten bij het optillen van een zware last en daarbij de klank 'A' gebruikt? Een ander voorbeeld, als je de attentie wilt van iemand die een eindje van je verwijderd is roep je vaak iets als 'HE', waarbij je dus feitelijk de buitenwaarts gerichte klank inzet om iemands aandacht te trekken.

Probeer de klanken uit tijdens je training of in je dagelijkse praktijk. Je zult merken dat de inzet van klanken een verbetering oplevert. Veel succes met oefenen!