Dao Yin Qigong
linked infacebook

De Dao Yin Qigong is een eeuwenoude Qigong die vermoedelijk ontstaan is rond de zesde eeuw voor Christus. In het graf van koning Ma (circa 168 v. Chr.) is een lap zijde gevonden met oude illustraties van Dao Yin houdingen. Deze houdingen zijn in veel hedendaagse Qigong vormen terug te vinden. De Dao Yin Qigong wordt daarom ook wel de oorspronkelijke Qigong genoemd. Ofschoon de Dao Yin Qigong van vandaag ongetwijfeld niet gelijk is aan de oudere voorganger. De technieken in de Dao Yin Qigong zijn gebaseerd op strekken en het kloppen van de meridianen d.m.v. het gebruik van acupressuur punten.

 

De Dao Yin Qigong of Tao Yin Chi Kung van dr. Zhang Yu bestaat uit 2 groepen oefeningen:
Groep 1: FANG SONG KUNG, ontspannende, meridiaan openende oefeningen.
Groep 2: CHANG CHUAN KUNG, strekkende, meridiaan sensitief makende oefeningen.

 

Tijdens het uitvoeren van de oefeningen in de eerste groep breng je je lichaam ontspannen in beweging. Daarnaast worden de meridianen en specifieke punten beklopt waardoor je lichaam een complete massage krijgt.

Tijdens het uitvoeren van de tweede groep oefeningen wordt het lichaam gestrekt. Bij deze oefeningen komen diverse houdingen van dieren voor, zoals de schildpad, de vogel en de slang. Deze oefeningen zijn zeer goed voor het losmaken en stretchen van schouders, rug en flanken.

De Qigong start met een staande Qigong oefening en sluit af met het maken van cirkels en het verzamelen van de energie in je dan tian.

Aan het einde van groep 1 wordt onderstaande oefening uitgevoerd.

 

Oefening
De voeten staan parallel op schouderbreedte, waarbij de punten wat naar binnen gericht zijn.
Het gewicht is gelijk verdeeld over beide de voeten. De knieën zijn ontspannen en licht gebogen (niet op slot). De rug wordt recht gehouden. De armen zijn opgeheven net boven je hoofd, waarbij de handpalmen naar het hoofd zijn gericht.

Laat de handen langzaam voor het lichaam naar beneden zakken, als of je een een ballon indrukt tot ze gestrekt zijn. Daarbij zijn de palmen naar beneden gekeerd. Denk je handen vervolgens zover naar beneden dat ze de grond raken. Draai nu de palmen naar elkaar toe, strek duim en wijsvinger en wacht tot je een spanningsveld voelt verschijnen tussen je handen.

Laat nu je armen gestrekt langzaam omhoog komen, tot boven je hoofd, strek je hele lichaam (niet op je tenen gaan staan). Hou je schouders en je zwaartepunt laag bij deze oefening.
Als je helemaal gestrekt bent laat je je armen ontspannen naar onder vallen, waarbij je met de vlakke hand op de dijbenen slaat.


Dao Yin staat voor ‘het sturen en leiden van de energie’. In de Dao Yin Qigong wordt het hele lichaam langs gelopen. Door het beoefenen van deze Qigong worden alle belangrijke energie stromen en organen in ons lichaam gestimuleerd. Het beoefenen van deze Qigong is daardoor bevorderend voor de gezondheid en vitaliteit.

 

Wil je meer weten? Volg dan de cursus Dao Yin Qigong of de cursus Qigong voor therapeuten.