In het kader van de Leidse Proeftuin Zorg en Welzijn zijn diverse projecten gestart, waaronder Levensstijl 2030 en projecten van TNO, Hogeschool Leiden en de Leiden Academy for Vitality and Aging. De gemeente Leiden is een belangrijke stakeholder in de Leidse Proeftuin Zorg en Welzijn. Burgemeester Lenferink wilde daarom graag een demonstratie krijgen van de diverse activiteiten.
Onder de noemer “Proeftuin Café”, werd op 30 oktober een bijeenkomst voor ouderen georganiseerd in de Rosenburch 71.
Tijdens de bijeenkomst werden verschillende activiteiten gepresenteerd, waarbij de Hogeschool Leiden de aftrap gaf met een overzicht van hun activiteiten.
Ariëtte van Hespen en Marianne Stadlander presenteerden vervolgens een meetmethode om vitaliteit te meten die werd uitgevoerd door onze burgemeester. De conclusie was dat we een stabiele en vitale burgemeester hebben!
David van Bodegom gaf daarna een presentatie over zijn onderzoek en recent verschenen boek ‘Oud worden in de praktijk’ dat hij schreef in samenwerking met Rudi Westendorp. In de presentatie ging David in op zijn onderzoek naar vitaal oud worden in Afrika. Zijn stelling was dat in Afrika mensen op een andere manier oud worden dan bij ons in het West-Europa en de VS. Hij verrichte zijn onderzoek op het platteland bij boeren in Afrika. Zij blijven ook op hogere leeftijd veel bewegen en moeten werken om te overleven. Daarnaast worden zij minder blootgesteld aan ongezond en te veel eten zoals wij, gewoon omdat dit er niet is.
David vroeg de aanwezigen ouderen als ervaringsdeskundigen hoe zij vitaal waren gebleven. Dit leverde de nodige reacties op. De rode draad in de reacties was dat je in beweging moest blijven. Voor activiteiten om en nabij je leefomgeving is hierbij het pluspunt dat deze laagdrempelig zijn en eenvoudiger in te passen. De suggestie was dan ook om huishoudelijke klusjes uit te voeren. Hier waren enkele ervaringsdeskundigen het echter helemaal niet mee eens! Dit werd door David onderschreven. Hij had zelf als advies gekregen om naar de sportschool te gaan maar had hier een hekel aan. De conclusie was dat het ook gaat om het doen van dingen die je leuk vindt.
Na deze presentatie heb ik een korte demonstratie Qigong en Taijiquan gegeven waaraan door de aanwezigen, onder wie burgemeester, enthousiast werd deelgenomen. Mijn advies aan de aanwezigen was om een paar minuten per dag Qigong of Taijiquan te beoefen. Bij voorkeur bij de start en het einde van de dag.
Dat sluit ook mooi aan bij de resultaten van het onderzoek van David: je kunt het in je directe leefomgeving uitvoeren, het is laagdrempelig, vrij in te plannen en het helpt om vitaal te blijven. Rest natuurlijk nog de vraag of je het leuk vindt om te doen. Die zul je zelf moeten beantwoorden. Mijn keuze is in ieder geval gemaakt!