Taijiquan ter bevordering van de gezondheid
linked infacebook

De interesse voor Taijiquan ter bevordering van de gezondheid krijgt steeds meer aandacht. De aandacht ging tot voor kort grotendeels uit naar de effecten van Qigong en Taijiquan bij ouderen.

 

De universiteit van Fujian is nu een onderzoek gestart  naar de positieve effecten bij studenten, genaamd: ‘The effectiveness of Tai Chi on the physical and psychological well-being of college students: a study protocol for a randomized controlled trial’.

Goed om te zien dat het beoefenen bij jongeren nu ook aandacht krijgt. Jong geleerd is ten slotte oud gedaan.  Als je al op jongere leeftijd begint en dit vol houdt zal dit ongetwijfeld bijdragen tot het bereiken van een hogere leeftijd en vooral, dankzij de preventieve werking van Qigong en Taijiquan in een betere gezondheid.

 

Een ander recent onderzoek betrof de relatie tussen het beoefenen van Qigong en vermoeidheid bij hemodialyse patiënten. De uitkomsten van het onderzoek zijn zoals je zou verwachten. Het blijft echter een goede zaak dat de positieve effecten ook wetenschappelijk worden onderzocht en aangetoond. Ook voor fibromyalgie zijn de eerste resultaten, volgens een ander recent onderzoek, positief. Nader onderzoek wordt aanbevolen.