Een manier om blokkades te lokaliseren is door naar de houding van iemand te kijken. Door voorkeurshoudingen en bewegingen kunnen blokkades worden veroorzaakt.
Een voorbeeld hiervan is een houding waarbij de schouders naar achteren leunen. Deze houding komt vooral voor bij mannen. Hierdoor kan een blokkade ontstaan bijvoorbeeld in de onder rug, doordat hier de wervels afgesloten worden, of in de spieren doordat deze extra moeten worden aangespannen om het achterover hangen te compenseren.
Een ander voorbeeld is het blokkeren van de zonnevlecht of solar plexus. Dit kan ontstaan door een voorover gebogen houding, de schouders en bovenkant van de rug hangen naar voren en zijn enigszins ingezakt waardoor er extra druk op de zonnevlecht komt.
Een ander voorbeeld is het blokkeren van het hart. Bij een veel voorkomende beweging als bijvoorbeeld tillen worden de buikspieren aangespannen, de schouders voorover gebogen en de spieren bij de schouderbladen aangespannen. Het hoofd en de nek nemen vaak een verkeerde houding aan doordat mensen, meestal kleinere mensen, gewend zijn om omhoog te kijken en anderen, meestal grotere mensen, naar beneden kijken en zich klein proberen te maken. Nek en hoofd worden hierbij in een onnatuurlijke houding gebracht waardoor blokkades kunnen ontstaan.
Andere veel voorkomende blokkades die kunnen worden opgespoord door visuele waarneming is een verschil tussen de linker- en rechterkant van het lichaam: het hoofd staat scheef naar één kant, de rechter schouder is hoger dan de linker, men zakt in één heup of het bovenlijf hangt naar één kant etcetera.
Wil je meer weten over het opsporen en verhelpen van blokkades? Geef je dan op voor de cursus. Het opsporen van blokkades door visuele waarneming kun je zelf ook heel goed oefenen. Kijk regelmatig in de spiegel!