Intern stretchen en ontspannen
linked infacebook

Om de techniek van intern stretchen en ontspannen toe te passen kan het beste gestart worden met het aannemen van een goede houding.

 

Normaliter staat de rug in een S-curve en is de onderrug enigszins hol, soms zelfs in extreme mate. Voor een goede houding is het de bedoeling om de rug recht te maken.  

 

Het bekken is ontspannen en enigszins gekanteld, de kin is iets ingetrokken en de kruin wijst omhoog. Hierdoor ontstaat het gevoel alsof je hoofd aan een touwtje hangt. Dit is wat wordt bedoeld met ‘het hoofd ophangen’ of ‘de schedel hoog dragen’. Het puntje van de tong wordt net boven de tanden tegen het tandvlees gedrukt. Je blik is kalm maar alert, niet hol of geforceerd. Richt je blik nagenoeg parallel aan de vloer op een punt 30-40 meter verderop. Ontspan de borst en laat het borstbeen enigszins zinken. Ontspan de schouders en laat deze enigszins afhangen.

 

Vanuit een goede houding is het de bedoeling om je aandacht zowel naar boven, naar de hemel, als naar beneden, naar de aarde te richten. Veel beoefenaars richten vooral hun aandacht naar de aarde, vaak door hun lichaam wat in te laten zakken (‘collapse’). Het geeft een stevig gevoel en het lijkt net alsof je heel stevig staat maar helaas, schijn bedriegt. Om goed, ontspannen en stevig te staan moet je je aandacht in dezelfde mate naar boven, naar de hemel, richten als naar de aarde. Je staat nu veel lichter op je voeten, maar ook veel steviger! Probeer dit gerust uit met een partner die je test door licht te duwen. Behalve dat je steviger staat, kun je in deze houding veel beter ontspannen. Je lichaam is immers uitgelijnd in een houding die een minimale spierspanning vereist. Ook ontstaat er ruimte tussen de wervelschijven van je rug, waardoor deze zich openen en de energie vrij kan circuleren. Onderstaande oefening helpt je om de techniek van intern stretchen en ontspannen aan te leren.

 

Oefening: trek aan je haar:

Ga staan op schouderbreedte met je armen langs je lichaam. Pak nu met je rechterhand je hoofdhaar vast bij je kruin en trek er licht aan. Verplaats tegelijkertijd je gewicht van het midden van je voeten naar de bal van je voet. Visualiseer dat iemand je aan je haren omhoog trekt en ga hierbij op je tenen staan, hielen van de grond. Stop de beweging van het trekken aan je haar en blijf in balans. Probeer nu je hoofd op dezelfde plaats te houden, terwijl je je langzaam terug op je hielen laat zakken. Hierdoor stretch je jezelf over de hele lengte, met name je wervelkolom. Houd deze stretching enige minuten vol waarbij je je lichaam ontspant. Wil je meer weten over intern stretchen en ontspannen? Geef je dan op voor de cursus.